Niziplioğlu İnşaat rezidanstan turizme kaydı!
Niziplioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Niziplioğlu, Niziplioğlu İnşaat Bodrum’da Yahşi Koyu’nda denize sıfır 20 bin metrekarelik bir alanda Elit Lotus projesini yaptı. 46 tane villa yapıldı ve satıldı. İnşaatta rezidans yapmayı planlıyorduk ancak tamamen turizme kaydık.” dedi..
BEŞ kardeşin ortancası olan Niziplioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Niziplioğlu aslen mimar. Kuyumculuk ise baba mesleği. Lise yıllarından itibaren Kapahçarşı’da babasının dükkanından aldığı altınları Adana, Hatay, Urfa ve Antep’te satarak iş hayatına başlıyor. 1990’lardan sonra ise Kapalıçarşı’da külçe altın ticareti yapıyor. Ardından İstanbul’da iki döviz bürosu ile Altın Borsası’nda bir aracı kurum (Pusula) kuruyor. Dört yıl önce vefat eden babasının (Mehmet Niziplioğlu) müteahhitlik geçmişi de var. Aslen Kilisli olan babası İskenderun’da birçok iş hanı ve apartman yapmış. Babasının Kapalıçarşı’daki dükkanının yanı sıra inşaatlarında da çalışan Niziplioğlu bu nedenle “Biz müteahhitlik ve kuyumculuk kültürü ile büyüdük” diyor.
Niziplioğlu, petrol işine de girmiş. 2000’lerin başmda Antalya-Alanya yolu üzerinde bir akaryakıt istasyonu açan Niziplioğlu, aynı yıllarda İstanbul’da bir yazılım şirketi kurarak başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine yazılım satmış. Son yıllarda finans ve Kapalıçarşı’nın karlılığı düşünce ağırlıklı olarak turizme yönelmiş. Para’dan İdil Taraklı, Ömer Niziplioğlu ile holding bünyesinde yer alan şirketlerin faaliyetleri, halka açmayı planladığı Nimaş’ı ve hedeflerini konuştu…
Niziplioğlu Holding bünyesinde kaç şirket var?
Bünyemizde Niziplioğlu Otel, Niziplioğlu Petrol, Niziplioğlu inşaat ile Nimaş olmak üzere dört şirket var. Niziplioğlu Otel bünyesinde 2015’te İstanbul Zeytinburnu’nda kapılarını açan Mercure Topkapı otelimiz bulunuyor. 210 odası, balo ve toplantı salonları, fitness, spa, kapalı yüzme havuzu ile bölgenin en bilinen otelleri arasında. Kapadokya’da ise 60 dönümlük bir arazi aldık. Görsel olarak bölgenin simgesi olan ve dünyada eşi benzeri görülmemiş, balon şeklinde iki bina inşa ederek bir ilke imza atacağız. Her binada 350 oda, balo salonu, toplantı salonları, fitness ve spa merkezleri olacak.
Türkiye’de ilk defa infinity havuzlu, beş yıldızlı bir otel yapacağız. Toplam 750 odalı bir otel yatırımı olacak. 3-4 ay içinde inşaatına başlayacağız. 1.5 senede de tamamlamayı hedefliyoruz. Yüzde 50’si öz kaynak olmak üzere yaklaşık 50 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz.
Neden Kapadokya’yı tercih ettiniz?
Evet, bu bölgede genelde butik oteller var ve ağırlıklı olarak Uzakdoğulu turistler geliyor. Bölgeye yılda 3 milyon turist geliyor. Yeterli derecede beş yıldızlı otel olmadığı için bu sayıyı artıramıyoruz.
Biz beş yıldızlı diyoruz ama hedefimiz yedi yıldıza hitap edebilmek. Kapadokya dünyada eşi benzeri olmayan tabiat güzelliklere sahip. Jeolojik oluşumların hediyesi olan peri bacaları ve vadilerle turistlere bir masal ambiyansı sunuyor. Katolik Hristiyan kilisesinin kurucularının Kapadokyalı olması ve ‘Dünya’nın 8. Harikası’ olarak nitelendirilen yeraltı şehirleri ile tarihi geçmişini ortaya koyuyor. Henüz az kişi tarafından bilinen 110 derece sıcaklığa sahip bir termal su havzası bulunması da, bölgeyi Afyon’dan sonra sağlık ve termal turizminin yeni destinasyonlarından birisi haline getiriyor. Dolayısıyla iç turizmi yakalamak için termal turizmi, dış turizm için de Uzakdoğulular öncelikli hedefimiz.
Kapadokya dışında yeni yatırımlarınız var mı?
Uzakdoğu dediğiniz zaman işin içine Japon, Çin, Tayvan ve Kore giriyor. Dünya nüfusunun yüzde 20’sine karşılık gelen bu ülkelerin insanları güneş turizmini sevmiyor. Güneşi gördüğünde şemsiye açıyor. Kültür turizmini tercih ediyorlar. Onun için Kapadokya ön plana çıkıyor. Ayrıca bu bölgeye gelen 3 milyon turist sadece
Kapadokya’da kalmıyor. Buradan Pamukkale ve Efes’e devam ediyor. Buralarda da etüt çalışmalarımız devam ediyor. Bu nedenle üç sene aralıklarla Pamukkale, Efes ve Bodrum’da bu kapsamda yatırımlar planlıyoruz. Arsa araştırmalarımız devam ediyor.
Niziplioğlu İnşaat ne yapıyor?
Bu şirketimiz Bodrum’da Yahşi Koyu’nda denize sıfır 20 bin metrekarelik bir alanda Elit Lotus projesini yaptı. 46 tane villa yapıldı ve satıldı. Bu projemizle mimari dalda üç büyük ödül aldık. İnşaatta rezidans yapmayı planlıyorduk ancak tamamen turizme kaydık.
Nimaş’ın faaliyet alanı nedir?
Bu şirketimizin açılımı maden arama ve çıkarmadır. Son 4-5 senedir yurt dışında ticaretimizi geliştirmeye yöneldik. Altyapımız kuyumculuk. Türkiye’de 53 bin ruhsatlı metalik maden, 55 bin tane de doğal taş ruhsatlı alan var. Ancak bu ruhsatları almak yetmiyor sonrasında ciddi yatırımlar gerektiriyor. Ve bu ruhsatlar devlet tarafından 7 yıllığına veriliyor. Gerekli çalışmalar yapılmazsa ruhsatlar geçerliliğini yitiriyor. Madenciliğin önündeki en büyük engel ise finansman sorunu.
Bir altın madeninin çıkarma tesisi 40 milyon dolar, doğal taş ocağının çıkarma aşaması içinse 3-5 milyon dolarlık bir kaynak gerekiyor. Ülke genelindeki 50 bin maden sahası için 30-40 milyar dolarlık kaynak lazım. Türkiye’nin yeterli derecede rezerv tespitinin yapılmadığını ve bu kapsamda ekonomik değerlerinin bilinmediğini düşünüyoruz. Bunu değerlendirmek üzere Nimaş’ı kurduk. Çıkarma ruhsatı verilmiş yerleri inceliyoruz. Geçtiğimiz yıl kısa adı UMREK olan “Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Tespit Komisyonu” kuruldu. Hükümetimiz de bu konuya çok önem veriyor.